Начало Трекинги Пътешествия Изкачвания Календар Магазин Книжарница Кой какво Пътеводител Статии Новини Видео Галерии Контакти
В момента е: Вто Мар 03, 2015 5:08 am Български English
   Вие не сте регистриран потребител Регистрация   |   Вход в сайта   
Екипът на Travel Guide Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване със специализираният портал за хора с приключенски дух и жажда за пътешествия, онлайн от 1 януари 2005 година

ТОП ОФЕРТИ:
Трек до базовия лагер на Еверест с изкачване на върховете Gokyo Ri и Kala Pathar 2565 лв.   
Трек в албанската част на планината Проклетия с изкачване на върховете Мая Е ... 360 лв.   
Трек във Високите Татри с разглеждане на Краков и Будапеща 998 лв.   
Зимно изкачване на връх Руен в Осогово 35 лв.   
Зимно изкачване на връх Харамията с разглеждане на Седемте Рилски езера и Ск ... 53 лв.   Мечът на хан Кубрат на изложба в МоскваЧавдар Стефанов, БНР  |  Публикувана на Вто Юли 03, 2007 11:47 am


1. Общ изглед от експозицията. 2. Мечът на Кубрат. Снимки: Чавдар Стефанов

Пушкинският музей в Москва е домакин от 13 март до 13 май на руско-германската изложба “Епохата на Меровингите – Европа без граници”. Показани са уникални находки за малко известния период V-VІІІ век след Христа. Тогава варваринът Меровей основава франкското кралство на Меровингите с център в днешна Белгия. Бившите римски провинции в района и в Европа се трансформират в сплав от късната античност и новата варварска култура. С находки от Урал до Атлантическия океан руските организатори пък допълват величието на епохата, когато се “наливаха основите на ранна средновековна Европа”.

След видяното в залата спокойно мога да твърдя, че сред експонатите блестят първостепенно български съкровища от руските музеи и световно известното, по думите на организаторите, съкровище на хан Кубрат. За тях са отделени няколко витрини в центъра на залата и оператори и фоторепортери летяха към тях по негласния повик: Снимайте златото!

Изложбата е руско-германска и в нея наистина има много уникално. За първи път се представя една единна в археологически смисъл Европа. За първи път след 60-годишна “раздяла“ се съединяват в цялостна колекция повече от 700 от показаните експонати. Те са от германски музеи, но са в руски фондове от т.н. “преместени след Втората световна война трофейни културни ценности”. Сбирките с общо 1300 предмета са подредени в стъклени витрини - трофейни ценности от Тюрингия, Бавария и други райони на Франкската държава. Показани са оръжия, украшения, ритуални съдове и предмети, бижута. Руските музеи допълват тогавашна “Европа без граници” с находки от Урал до Крим от времето на Великото преселение на народите - епохата на Аварския каганат, българската държава на Кубрат.

Близо час и половина за експозицията и нейната изключителност, за актуалността й в днешно време в Пушкинския музей разказваха Михаил Швидкой, ръководител на Федералната агенция по култура и кинематография, държавният министър по културата и средствата за масова информация Бернд Нойман, шефовете на участващите музи, фондации и организатори. Бе подчертано, че културните ценности трябва да бъдат открити за учени и широката публика независимо от оспорване на собственост.На мой въпрос дали е показано нещо за влиянието на тогава съществувалите български държавни образувания, дейно изграждали Европа в този малко известен период, организаторите подчертаха, че експонират част от световно-известното съкровище от Малая Перешчепина, известно като Кубратовото.

Мечът на хан Кубрат е на централно място в залата. До него в друга витрина са златни накити от края на 7 началото на 8 век и железни въоръжения от Борисовското погребение край Геленджик на южната граница на Хазарския каганат - вероятно на българин от управляващия род. В центъра на залата в още няколко витрини също има находки, които експертите свързват с прабългарската аристокрация - чаши и други предмети от съкровището на Кубрат, изключителната находка от знатно женско погребение от Морской чулек. В съседство са невероятни златни медальони от друго пак предполагаемо българско аристократично погребение. Изложените предмети са само с описание къде е намерена находката. За българската следа разказват платна встрани – за хан Кубрат и съюзът му с Византия през 632-ра година, за неговите синове и за Аспарух, за Дунавска България.Изложбата ще бъде показана и в Санкт-Петербург, но не и в Германия заради възможно оспорване на части от колекции. Гледищата на Русия и Германия за връщането на “трофейните ценности” се разминават.

На пресконференцията зададох въпрос на Михаил Швидкой: “Между Русия и България няма проблеми с трофейни културни ценности, но има бели петна. Ще съдействате ли на руски и български учени да организират съвместни проучвания и да покажат подобна представителна изложба в София с находки от Волжска България и другите по-известни български съкровища от руските музеи, за които малко се знае в България?”.- “Отговорът е твърде лесен – ако българските колеги проявят дори минимална инициатива, сме готови на абсолютно открито и плодотворно сътрудничество. Имаме добри отношения с българското Министерство на културата, с БАН, проблеми няма. Открити сме за всичко, свързано с научна, изследователска, просветителска и музейна дейност.”

Организатори на уникалната изложба в Пушкинския музей са руското Министерство на културата и масовите комуникации, Федералната агенция по култура и кинематография, Държавният изложбен център “РОСИЗО”, Държавният музей Пушкин в Москва, Държавният Ермитаж в Санкт-Петербург, Държавният исторически музей в Москва, Държавният музей в Берлин и Фондацията за Пруското културно наследство.
Споделяне във FacebookВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ОЩЕ НОВИНИ ОТ Политика ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦА:Интересно !!!


  • 13/11/2014

    Тичай или умри

    коментара


    Към новината
    Книгата ни среща с един свръхчовек, но и с напълно човешката му същност. Това е личната история на един ултраатлет, който се противопоставя на физичните закони и не приема ограниченията на тялото и духа. Килиан Жорнет е име, което за кратко се издигна като самостоятелен връх по всички писти на екстремното бягане. В "Тичай или умри" талантливият атлет ни повежда по скритите пътеки на собственото си съзнание.Последни новини !!!Туризъм:
Хижа Кежмарска е една от най-футуристичните хижи в света () - 27/10/2014

Открития:
Робот засне тайно помещение в Хеопсовата пирамида, което никой не е виждал от 4500 г. () - 18/10/2014

Открития:
Напрегнато археологическо очакване в Гърция в земите на Александър Велики () - 26/08/2014

Открития:
Астрофизик от НАСА с още трима учени тръгват по следите на древна цивилизация в Родопите () - 15/08/2014

Събития:
"Кино за пътешественици" поема около света в столичното "Евро Синема" () - 08/08/2014

Открития:
Скелет на "вампир" беше открит при разкопки и на Перперикон () - 28/05/2014

Black Diamond България


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Общо на линия са 55 потребители :: 0 регистрирани, 0 скрити и 55 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Alpine Guides  -  Вертикальный мир  -  Планински свят

Facebook  -  Google+

Вертикален Свят © Copyright 2005-2015

Sitemap