Начало Трекинги Пътешествия Изкачвания Календар Магазин Книжарница Кой какво Пътеводител Статии Новини Видео Галерии Контакти
В момента е: Вто Мар 31, 2015 7:20 am Български English
   Вие не сте регистриран потребител Регистрация   |   Вход в сайта   
Екипът на Travel Guide Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване със специализираният портал за хора с приключенски дух и жажда за пътешествия, онлайн от 1 януари 2005 година

ТОП ОФЕРТИ:
Изкачване на връх Арарат 1728 лв.   
Зимен преход през хижа Иван Вазов до връх Мальовица 67 лв.   
Зимно изкачване на връх Ботев през хижа Рай 52 лв.   
Изкачване на връх Вихрен по Джамджиев ръб, Хвойнати и Муратов връх 97 лв.   
Трек в Патагония - Фитц Рой и Серо Торе, глетчера Перито Морено и парка Торе ... 2835 лв.   Мечът на хан Кубрат на изложба в МоскваЧавдар Стефанов, БНР  |  Публикувана на Вто Юли 03, 2007 11:47 am


1. Общ изглед от експозицията. 2. Мечът на Кубрат. Снимки: Чавдар Стефанов

Пушкинският музей в Москва е домакин от 13 март до 13 май на руско-германската изложба “Епохата на Меровингите – Европа без граници”. Показани са уникални находки за малко известния период V-VІІІ век след Христа. Тогава варваринът Меровей основава франкското кралство на Меровингите с център в днешна Белгия. Бившите римски провинции в района и в Европа се трансформират в сплав от късната античност и новата варварска култура. С находки от Урал до Атлантическия океан руските организатори пък допълват величието на епохата, когато се “наливаха основите на ранна средновековна Европа”.

След видяното в залата спокойно мога да твърдя, че сред експонатите блестят първостепенно български съкровища от руските музеи и световно известното, по думите на организаторите, съкровище на хан Кубрат. За тях са отделени няколко витрини в центъра на залата и оператори и фоторепортери летяха към тях по негласния повик: Снимайте златото!

Изложбата е руско-германска и в нея наистина има много уникално. За първи път се представя една единна в археологически смисъл Европа. За първи път след 60-годишна “раздяла“ се съединяват в цялостна колекция повече от 700 от показаните експонати. Те са от германски музеи, но са в руски фондове от т.н. “преместени след Втората световна война трофейни културни ценности”. Сбирките с общо 1300 предмета са подредени в стъклени витрини - трофейни ценности от Тюрингия, Бавария и други райони на Франкската държава. Показани са оръжия, украшения, ритуални съдове и предмети, бижута. Руските музеи допълват тогавашна “Европа без граници” с находки от Урал до Крим от времето на Великото преселение на народите - епохата на Аварския каганат, българската държава на Кубрат.

Близо час и половина за експозицията и нейната изключителност, за актуалността й в днешно време в Пушкинския музей разказваха Михаил Швидкой, ръководител на Федералната агенция по култура и кинематография, държавният министър по културата и средствата за масова информация Бернд Нойман, шефовете на участващите музи, фондации и организатори. Бе подчертано, че културните ценности трябва да бъдат открити за учени и широката публика независимо от оспорване на собственост.На мой въпрос дали е показано нещо за влиянието на тогава съществувалите български държавни образувания, дейно изграждали Европа в този малко известен период, организаторите подчертаха, че експонират част от световно-известното съкровище от Малая Перешчепина, известно като Кубратовото.

Мечът на хан Кубрат е на централно място в залата. До него в друга витрина са златни накити от края на 7 началото на 8 век и железни въоръжения от Борисовското погребение край Геленджик на южната граница на Хазарския каганат - вероятно на българин от управляващия род. В центъра на залата в още няколко витрини също има находки, които експертите свързват с прабългарската аристокрация - чаши и други предмети от съкровището на Кубрат, изключителната находка от знатно женско погребение от Морской чулек. В съседство са невероятни златни медальони от друго пак предполагаемо българско аристократично погребение. Изложените предмети са само с описание къде е намерена находката. За българската следа разказват платна встрани – за хан Кубрат и съюзът му с Византия през 632-ра година, за неговите синове и за Аспарух, за Дунавска България.Изложбата ще бъде показана и в Санкт-Петербург, но не и в Германия заради възможно оспорване на части от колекции. Гледищата на Русия и Германия за връщането на “трофейните ценности” се разминават.

На пресконференцията зададох въпрос на Михаил Швидкой: “Между Русия и България няма проблеми с трофейни културни ценности, но има бели петна. Ще съдействате ли на руски и български учени да организират съвместни проучвания и да покажат подобна представителна изложба в София с находки от Волжска България и другите по-известни български съкровища от руските музеи, за които малко се знае в България?”.- “Отговорът е твърде лесен – ако българските колеги проявят дори минимална инициатива, сме готови на абсолютно открито и плодотворно сътрудничество. Имаме добри отношения с българското Министерство на културата, с БАН, проблеми няма. Открити сме за всичко, свързано с научна, изследователска, просветителска и музейна дейност.”

Организатори на уникалната изложба в Пушкинския музей са руското Министерство на културата и масовите комуникации, Федералната агенция по култура и кинематография, Държавният изложбен център “РОСИЗО”, Държавният музей Пушкин в Москва, Държавният Ермитаж в Санкт-Петербург, Държавният исторически музей в Москва, Държавният музей в Берлин и Фондацията за Пруското културно наследство.
Споделяне във FacebookВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ОЩЕ НОВИНИ ОТ Политика ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦА:Интересно !!!


  • 27/03/2015

    Заклещената скала, от която косите ви ще настръхнат

    коментара


    Към новината
    Стремите се към височините, екстремното ви привлича, а обезопасителните екипировки не са във вашия стил – скалата Шерагболтен е точната дестинация за вашето приключение. Ледниковата скала ви очаква в планината Шераг, разположена в Ругалан, Норвегия. Възкачите ли се на нея, пропастта под вас ще изглежда бездънна, 984 метра ще ви делят от земята. Никакви въжета няма да ограничават движенията ви, никакви с ...Последни новини !!!Събития:
Фестивал на цветовете в Индия () - 10/03/2015

Други:
Тичай или умри () - 13/11/2014

Туризъм:
Хижа Кежмарска е една от най-футуристичните хижи в света () - 27/10/2014

Открития:
Робот засне тайно помещение в Хеопсовата пирамида, което никой не е виждал от 4500 г. () - 18/10/2014

Открития:
Напрегнато археологическо очакване в Гърция в земите на Александър Велики () - 26/08/2014

Открития:
Астрофизик от НАСА с още трима учени тръгват по следите на древна цивилизация в Родопите () - 15/08/2014

Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Общо на линия са 33 потребители :: 0 регистрирани, 0 скрити и 33 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Alpine Guides  -  Вертикальный мир  -  Планински свят

Facebook  -  Google+

Вертикален Свят © Copyright 2005-2015

Sitemap